2010. február 15., hétfő

Julia Child


Az amerikaiak "főzőikonja". Itthon nem olyan ismert a neve, legtöbben a filmben hallottak róla először! Amerikában azonban emberek százezreit csalta a konyhába, és mutatta meg, hogy pizzán, hamburgeren, és mirelit dolgokon kívül is van étel! A francia konyha ízvilágát ismertette meg az emberekkel.

„Ne feledje, a konyhában egyedül van, és senki nem látja” hangzik egyik leggyakrabban emlegetett mondata, amely akkor hangzott el, amikor a serpenyő helyett a tűzhelyen végezte a készülő burgonyás palacsinta. A jelenet napjaink műsoraiban elképzelhetetlen: a jellegzetes ingekben főző Child az étel készítése közben hibázott. A szakács megvakarta a tarkóját, a nézők szemébe nézett és leginkább a Monty Python egyes tagjainak eltorzított kappanhangjára emlékeztető módon kijelentette: amikor feldobsz valamit, biztosnak kell lenned magadban. Ez volt az a mozzanat, amikor az amerikai közönség egyként sóhajtott fel és kollektíve felszabadult a hibázás bűnének rabigája alól. A korábban „szent”-ként emlegetett konyha ebben a pillanatban „váltott át” profán helyszínné, a főzés maga pedig demisztifikálódott.

Férje, Pault a munkája Franciaországba szólítottam, Julia itt lett rajongója a francia konyhának. Az első nő volt, aki a Le Cordon Blue főzőiskolába járt. Az iskola után két iskolatársával, Simone Beck-kel és Louisette Bertholle-el konyhájukban főzőtanfolyamot tartottak, majd könyvet írtak.

1961-ben jelent meg a 800 oldalas szakácskönyv, Mastering the Art of French Cooking címmel.
1963-ban indult a The French Chef című tévésorozat. A sikert jellemezte, hogy egyszerre 96 csatorna vette át a műsort. A hórihorgas Child egy pillanat alatt kilépett a „helyi híresség” szerepköréből. Szinte borítékolható volt az Emmy díj, amit 1966-ban meg is kapott. Neve az igényes főzés szinonimájává vált.

2000 novemberében megkapta a legmagasabb francia állami elismerést, a francia Becsületrendet, két évre rá pedig az Amerikai Történeti Múzeumban kiállították azt a konyhát, teljes felszerelésével együtt, ahol három műsorát is forgatták. Child 2004. augusztus 13-án hunyt el, két nappal 92. születésnapja előtt.

2 megjegyzés:

  1. Én is a J & J filmből hallottam Róla, nagyon tetszett:))

    VálaszTörlés
  2. nem tudjátok, hogy a könyvét hol lehet megvenni?

    VálaszTörlés